Kurczak z zielonym z curry

Kurczak z zielonym z curry

Przepis to modyfikacja przepisu jaki robiliśmy na warsztatach kuchni Azjatyckiej.

Przepyszny i rozpływający się w ustach.

 

Składniki:

 

ok. 1 kg podudzi kurczaka

zielona pasta curry

(wg uznania,

ja dałam 5 łyżeczek sosu zielonego curry z LIDLA

- małe opakowanie)

zielona duża papryka

czerwona duża papryka

bazylia świeża

imbir w proszku

(może być świeży wtedy dodaj go wtedy gdy dodajesz cebulę)

czosnek

300ml mleka kokosowego

cebula

limonka

pieprz

 

Podudzia (muszą być dość małe) odsmaż na małej ilości oleju.

Dodaj cebulę i czosnek pokrojone na drobne części.

Zalej mlekiem kokosowym.

Dodaj zieloną pastę curry.

Duś przez około 15 minut.

Gdy kurczak będzie prawie gotowy,

dodaj papryki pokrojone w grube paski.

Duś kolejne 15 minut.

Dopraw pieprzem i imbirem.

Zetrzyj skórkę z połowy limonki.

Podawaj z bazylią

(ewentualnie z kolendrą świeżą, paskami imbiru i/lub chili).

i ryżem jaśminowym.

 

 

 

 

 

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz