Kurczak z soczewicą w pomidorach

Kurczak z soczewicą w pomidorach

To danie jest zachwycające!

Lekko ostre, oplecione smakiem wina i wspaniale otulające aromatami.

To danie (mimo, że zdjęcie może tego nie okazuje)

jest piękne!

Możecie zjeść jeść w samotności (poprawi Wam humor),

albo w towarzystwie, które będzie miało błogi humor,

dzieki temu daniu.

 

 

Składniki:

 

 

4 - 6 udek z kurczaka

200 ml sosu / przecieru pomidorowego

100ml czerwonego wina

100 ml intensywnego bulionu z kurczaka

4 fileciki anchois + 1 łyżka zalewy

3/4 małej szklanki soczewicy czerwonej

10 sztuk pomidorów koktajlowych


1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku

2 łyżeczki suszonego oregano

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Paprykę w proszku, oregano, wyciśnięty czosnek i 2 łyżki oliwy

połącz ze sobą i pokryj marynatą udka.

 

Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 o C.

Na patelni nagrzej łyżke oliwy i obsmaż na niej udka z obu stron.

(do 3 minut na stronę).

 

Sos pomidorowy połącz z winem, bulionem i anachios z zalewą.

Zagotuj.

 

Soczewicę ugotuj wh instrukcji na opakowaniu.

Do naczynia żaroodpornego przełóż udka,

a do sosu odsączoną soczewicę - wymieszaj.

Polej udka sosem.

Przykryj pokrywką i wstw do piekarnika na 40 minut.

Po tym czasie zdejmij pokrywkę

i piecz kolejne 10 minut.

W następnej kolejności dodaj do potrawy pomidorki koktajlowe

i piecz kolejne 15 minut.

 

Po wyjęciu jest gotowe do spożycia,

my zajadaliśmy się z chlebkiem wiejskim.

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz