Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony na ziemniakach

Kurczak w musztardzie i miodzie pieczony na ziemniakach

Kurczak fantastyczny, tylko moim zdaniem zbyt tłusty,

nie wiem dlaczego ale u mnie właśnie taki wyszedł,

może to kwestia kurczaka?

 

Całość bardzo dobra,

jednak raz na jakiś czas niż na codzień.

 

Składniki:

 

3/4 kg kawałków kurczaka

 2 łyżki musztardy stołowej

 2 łyżki musztardy z gorczycą

(ja dałam 4 łyżki dijon)

1 pełna łyżka miodu

3/4 kg ziemniaków,

nie rozpadających się podczas gotowania

2 łyżki oleju

sól 

śweżo mielony czarny pieprz

 

 

 

 

Umtyte i osuszone kawałki kurczaka ponacinaj ukośnie.

Musztardę wymieszaj z miodem i nasmaruj tą marynatą mięso,

tak by była one wszędzie

(także w nacięciach).

 

Obrane, umyte i osuszone ziemniaki

pokrój w cienkie plastry.

Gotuj je na parze lub osolonych wrzątku 5 minut - osusz.

 

Żaroodporne naczynie nasmaruj łyżką oliwy,

ułóż w nim ziemniaki, lekko posól.

Ułoż na nich kawałki kurczaka

i dopraw pieprzem.

 

Wstaw do pikenika nagrzanego na 180 o i piecz przez 60 minut.

 

 

Przepis z aledobre.pl

 

 

Kuchnia, Strona Główna

4 komentarze

Zostaw swój Komentarz