Kurczak pod szpinakową kołderką

Kurczak pod szpinakową kołderką

To mój niedzielny obiad, ale na wtorkowy także będzie dobry;)

Dla miłośników szpinaku .

Mąż był oczarowany.

 

 

Składniki:

 

pojedyńcza pierś z kurczaka

50 g rozdrobnionego mrożonego szinaku

mix warzyw mrożonych

100 g ryżu

mały jogurt naturalny

zioła prowansalskie

papryka słodka

lubczyk ogrodowy

bazylia

 

 

Pierś natrzeć ziołami prowansalskimi i słodką papryką i odstawić na 2 godziny do lodówki.

Odmrozić szpinak.

Po 2 godzinach na piersi rozłożyć szpinak i włożyć ją do pierwszego kosza parowaru.

W drugim koszu umieścić ryż - w specjalnym pojemniczku

(ryż można także ugotowac tradycyjnie).

Parowar nastaw na 30 minut.

Ryż będzie gotowy po około 20 - 25 minutach

(czas zależy od parowaru).

 

W tym czasie wysyp warzywa na patelnię i smaż przez około 5 minut.

Dodaj jogurt i duś warzywa przez około 10 minut.

 

Dodaj ryż i dopraw lubczykiem i bazylią

(zioła i do piersi i do warzyw mogą być wg uznania).

 

Pierś + warzywa z patelni - danie gotowe!

 

 

kurczak ze szpinakiem

Smacznego!

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz