Kruche tartaletki z kremem patissiere

Kruche tartaletki z kremem patissiere

Tych wspaniałych tartaletek miałam okazje spróbować na Kolacji na tratwie w Supraślu.

Udało mi się zrobić je w domu,

oczywiście wg przepisu Asi .

Polecam każdemu kto uwielbia słodkości,

jednak uprzedzam, że krem nie jest najłatwiejszy w przygotowaniu,

ale uwierzcie, że warto:)

 

 

Składniki na spody :

(około 20 sztuk)

300g mąki

200g masła + do wysmarowania foremek

100g cukru

2 żółtka

szczypta soli

 

 

 

Wszystkie składniki połącz w gładką masę,

zawiń w folię i wstaw do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie wcześniej dokładnie wysmarowane odrobiną masła foremki wyłóż cienką warstwą ciasta.

Ciasto przykryj kawałkami pergaminu,

a na wierzch wsypujemy obciążnik, aby ciasto nie urosło - może to być ryż, groch lub szklane kuleczki.

(ja tylko pergamin przykleiłam do ciasta)

Tak przygotowane foremki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 o C.

Po 10 minutach zdejmij pergamin z obciążnikiem i wstaw na kolejne 5 minut,

aż nabiorą złotego koloru.

Ciasto jest bardzo kruche więc bardzo delikatnie wyjmij je z foremek tuż po ostygnięciu.

 

 

Tartaletki

 

Składniki na krem patissiere:

(duża porcja, na około 30 sztuk tartaletek)

 

2 szklanki białego cukru

10 żółtek

szklanka mąki

2 łyżki mąki kukurydzianej

( ja dodałam kilka, więcej,

ale trzeba samemu ocenić gestość kremu)

3 szklanki mleka

czubata łyżka masła

esencja waniliowa

 

 

 

 Najpierw ubij żółtka na puszystą masę i stopniowo dodaj do nich cukier, cały czas miksuj.

Kiedy jajka i cukier się połączą małymi porcjami dodaj mąkę, nadal miksuj na niskich obrotach.

Zagotuj mleko i takie gotujące się bardzo wolno i stopniowo dolej do naszej masy, nadal mieszając.

Do całości dodaj też mąkę kukurydzianą.

Całość przełóż do garnka i staw na bardzo małym ogniu - cały czas miksuj!

Zdejmij z ognia kiedy krem zacznie gęstnieć (po około 3-5 minutach)

- nawet kiedy miksujesz -  bardzo łatwo jest przypalić spód.

  Krem zdejmij z ognia, i kiedy lekko ostygnie  ubij go raz jeszcze z masłem i kilkoma kroplami esencji waniliowej.

Kiedy całkiem ostygnie nałóż na kruche spody i udekoruj wybranymi owocami.

(u mnie jabłuszka i ciemne wigogrona)

 

 

Tartaletki

 

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz