Kruche cynamonowe ciasteczka w mlecznej czekoladzie

Kruche cynamonowe ciasteczka w mlecznej czekoladzie

Pierwszy wspólny świąteczny czas przed nami.

Mam nadzieję, że i Wy i ja będziemy miło ten czas wspominać:)

 

Pierwszy wpis świąteczny dziś.

Mało ich pewnie będzie z braku czasu,

ale mam nadzieję, że ten nie będzie ostatni:)

 

 

Ciasteczka poszły na prezent dla Męża, Cioci, Mamy, Brata i Babci:)

 

 

Składniki na około 30 - 40 sztuk ciastek:

(u mnie wyszło ponad 60 sztuk)

 

180 g masła, zimnego


90 g cukru pudru


230 g mąki pszennej


szczypta soli


1 płaska łyżka cynamonu


40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej

 

 

Dodatkowo:


około 50 - 100 g mlecznej czekolady do ozdoby

( moim zdaniem 50g to za mało)

 

 

 

Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i miksuj, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę.

Możesz również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem i krótko wyrobić, do połączenia.

Ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Po schłodzeniu, ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm,

podsypuj delikatnie mąką

Wykraw gwiazdki, seruszka, księżyce itp...

Ułóż na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną).

Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut.

Wystudź na kratce.

Mleczną czekoladę roztop w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady).

Ciasteczka zanurz do połowy w czekoladzie i odkładaj na kratkę, do zastygnięcia.

Smacznego :)

 

 

Źródło

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz