Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Ciasto upieczone z myślą o mojej przyjaciółce, jednak tego dnia jednak nie było nam po drodze...

Jednak całej rodzinie smakowało bardzooo!

  Ciasto pyszne, ale ja nie jestem pasjonatką kruchego ciasta, choć sama nie wiem dlaczego...

(może, wolę takie rozpływające się w ustach jak sernikobrownies z malinami :) .

 

 

 

Składniki na kruche ciasto:


2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g zimnego masła lub margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

 

Masło pokrój w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta.

Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj 1 - 2 łyżki wody.

Podziel na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawiń w folię spożywczą, zamroź.

-tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmaruj masłem (może być tortownica 24 cm), wyłóż papierem do pieczenia.

Na spód zetrzyj na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklep dłonią i wyrównaj.

Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut - ja piekłam minut 15.

Odstaw do całkowitego wystudzenia.

 

Delikatna budyniowa pianka:


5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego



Ponadto:
cukier puder do oprószenia

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażaj ich wcześniej)

 

 

 

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacznij ubijać białka.

Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypuj drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.

Następnie powoli wsypy proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.

Strużką wlej olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłóż ubitą pianę.

Wyrównaj i ułóż gęsto maliny (otworkami do góry).

Maliny łopatką lekko wepchnij w pianę.

Na wierzch zetrzyj resztę zamrożonego ciasta (40%).

 

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.

Wyjmij, przestudź, oprósz cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

kruche ciasto z malinami

 

 

Źródło: Moje wypieki

 

 

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka