Krokiety z fasoli z sosem pieczarkowym i surówką z pora

Krokiety z fasoli z sosem pieczarkowym i surówką z pora

Przepis podpatrzony w Smakach życia nr 2/2013,

jednak troszkę zmieniony.

 

Jeżeli ktoś nie ma ochoty dziś na mięsny obiad,

to może skusi się na takie krokiety:)

Pyszne!

 

 

Składniki na krokiety:

puszka białej fasoli

2 ząbki czosnku

2 czubate łyżki mąki

1 łyżka oleju

pieprz

1 jajko M

3 łyżki bułki tartej

łyżeczka papryki w proszku

łyżeczka ziół prowansalskich

 

 

Fasolę odcedź i zmiksuj,

ewentualnie rozmiażdż łyżką na papę.

Dodaj do niej mąkę, czosnek,

paprykę w proszku, zioła i dopraw pieprzem.

Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Z masy formuj małe krokiety

(około 1 cm grubości).

Panieruj w jajku i bułce tartej

(do bułki możesz dodać kolejną łyżeczkę papryki w proszku,

zmieni to smak panierki na bardziej wyrazisty),

smaż na gorącym oleju około 4-5 minut z każdej strony.

 

 

Składniki na sos:

150 g pieczarek

cebula

3 łyżki smietany 12%

pieprz

 

 

Pieczarki pokrój w plastry i smaż na oleju,

aż woda wyparuje.

Dodaj cebulę, podduś i dodaj śmietanę.

Doprowadź do wrzenia i dopraw.

 

 

Składniki na surówkę:

duży por

1/2 szklanki śmiatany

sół i pieprz

 

Umytą białą część pora przkrój w zdłuż,

a potem w półplasterki.

Wyłóż na sito i sparz wrzątkiem

(dzięki temu por jest łagodniejszy w smaku).

Zalej śmietaną i przypraw do smaku.

 

 

Smacznego:)

 

 

 

Kuchnia, Kuchnia

6 komentarzy

Zostaw swój Komentarz