Krem z marchwi

Krem z marchwi

Tak jak gulasz drobiowo - marchewkowy,

tak i krem marchewkowy przywołuje wspomnienie z przedszkola.

Nie pamietam czy tam to serwowano,

ale pewnie tak skoro są to tak silne wspomnienia.

 

Marchew ma piekny kolor, jest smaczna i można jąłączyć na wiele sposobów.

 

 

Składniki na 3 porcje:

(mój przepis)

 

10 średnich marchewek

1,5 l bulionu warzywnego

biała część średniego pora

1/2 średniego selera

średnia cebula

duża pietruszka

4 liście laurowe

5 ziaren ziela anigielskiego

pieprz do smaku

koperek

łyżka oliwa z oliwek

łyżka masła

 

 

 

Warzywa obierz, umyj i pokrój (spore części).

Oliwę i masło umieść w garnku,

gdy będą już rozgrzane wrzuć warzywa.

Gotuj około 15 minut, cały czas mieszaj.

Po tym czasie wlej bulion, dodaj przyprawy.

Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszaj.

Kolejne 20 minut gotuj na małym ogniu,

pod przykryciem.

Po tym czasie usuń z zupy ziele angielskie i liście laurowe.

Pozostałą zupę zmiksuj na krem.

 

Po przelaniu do miseczek posyp koperkiem.

Podawaj z pieczywem tostowym.

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz