Krem porowo - ziemniaczany

Krem porowo - ziemniaczany

Kochani przepraszam Was za moją nieobecność.

Dużo spraw zwaliło mi się na głowę i musiałam to jakoś ogarnąć,

co prawda nie udało mi sie to, ale już jestem:)

 

Krem (w oryginalne zupa) znaleziony w Kwestii Smaku, jednak dla mnie tak mdły,

że myślałam o wylaniu go, jednak doprawiłam go po swojemu i był naprawdę dobry:)

 

Składniki na 4 - 6 porcji:

40 g masła


 3 duże pory  

 1 cebula

350 g ziemniaków
 

800 ml wody (lub bulionu)
 

 1 łyżka oliwy extra vergine


pieprz, oregano, słodka papryka



Do podania:

np. szczypiorek, śmietanka kremowa 30%, grzanki z chleba, małe grzaneczki czosnkowe do posypania po zupie

 



Pory oczyść z zewnętrznych liści, pozostaw białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłucz,pokrój na plasterki.

Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.

W dużym szerokim garnku roztop masło, dodaj pory, ziemniaki i cebulę.

Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszaj.

Zwiększ ogień, wlej wodę i zagotuj.

Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj warzywa do miękkości przez około 15 minut.

Dodaj oliwę extra vergine, dopraw do smaku i zmiksuj na gładki oraz lekko puszysty krem

(najlepiej przelej zupę do pojemnika blendera stojącego i zmiksuj na najwyższych obrotach).

Gotowe!

Ja podałam z kawałkami czosnkowej bagietki.

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka