Krem marchewkowo - buraczany

Krem marchewkowo - buraczany

Fantastyczny smak mają ze sobą oba te warzywa.

Mój Mąż był zachwycony tym, że może jedną łyżkę jeść tego kremu,

a za chwilę drugiego.

Dla mnie kolor i smak wymiatają,

a dodatkowo na dokładkę można zjeść inaczej,

mieszając oba kremy ze sobą:)

 

Kolejny już przepis z Kwestii Smaku

(zmodyfikowany lekko)

 

 

Składniki na krem marchewkowy:

 

500 g marchewki

1 ziemniak

1 mała cebula

1 por - biała część

1 ząbek czosnku

40 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka słodkiej papryki w proszku + do smaku papryka wędzona

500 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz oraz cukier do smaku

200 ml mleka

 

do podania: szczypiorek, tary ser Pecorino

 

 

W garnku z grubym dnem roztop masło i dodaj oliwę.

Wrzuć do niego obraną, umytą i pokrojoną w talarki marchewkę,

obranego, umytego i pokrojonego w kostkę ziemniaka,

obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę

oraz pokrojone w plasterki pory i czosnek.

 

Posyp czerwona papryką, szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką cukru.

Wymieszaj, przykryj garnek i duś warzywa na małym ogniu przez około 20 minut,

mieszając od czasu do czasu.

 

Po tym czasie wlej gorący bulion,

zagotuj,

zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

 Zmiksuj na gładki krem, dodając mleko i sok z cytryny.

Ewentualnie  dopraw solą, pieprzem i cukrem.

Podawaj ze szczypiorkiem,

świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tartym serem Pecorino.

 

 

 

 

 

Składniki na krem buraczany:

 

2 duże buraki (około 600 g)

1 ziemniak

1 marchewka

1 czerwona cebula

1 ząbek czosnku

40 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek

750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody

1 łyżka soku z cytryny

sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, cukier do smaku

50 ml mleka

do podania: szczypiorek, tary ser Pecorino

 

 

 

 W garnku z grubym dnem roztop masło i dodaj oliwę,

włoż do niego obrane i pokrojone w kostkę buraki i ziemniaka, obrane o pokrojoną w talarki marchewkę,

obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek.

 

Smaż mieszając od czasu do czasu przez 10 minut,

następnie dodaj szczyptę soli, pieprzu, tymianek, 1 łyżeczkę cukru,

wymieszaj, przykryj garnek i duś na małym ogniu przez kolejne 10 minut,

od czasu do czasu zamieszaj.

Wlej gorący bulion, zagotuj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 - 40 minut,

aż warzywa będą miękkie.

Miksuj na gładki krem - dodając mleko - na największej prędkości przez około pół minuty.

Dopraw sokiem z cytryny, dodatkową solą lub pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku.

Podawać ze szczypiorkiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tartym serem Pecorino.

 

 

 

Kremy możesz podawać osobno, obok siebie w misce bądź wymieszać.

Wszystkie wersje są smakowite:)

 

 

 

Krem marchewkowo - buraczany

 

 

 

Krem marchewkowo - buraczany

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka