Krem marchewkowo - buraczany

Fantastyczny smak mają ze sobą oba te warzywa.
Mój Mąż był zachwycony tym, że może jedną łyżkę jeść tego kremu,
a za chwilę drugiego.
Dla mnie kolor i smak wymiatają,
a dodatkowo na dokładkę można zjeść inaczej,
mieszając oba kremy ze sobą:)
Kolejny już przepis z Kwestii Smaku
(zmodyfikowany lekko)
Składniki na krem marchewkowy:
500 g marchewki
1 ziemniak
1 mała cebula
1 por - biała część
1 ząbek czosnku
40 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka słodkiej papryki w proszku + do smaku papryka wędzona
500 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz oraz cukier do smaku
200 ml mleka
do podania: szczypiorek, tary ser Pecorino
W garnku z grubym dnem roztop masło i dodaj oliwę.
Wrzuć do niego obraną, umytą i pokrojoną w talarki marchewkę,
obranego, umytego i pokrojonego w kostkę ziemniaka,
obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę
oraz pokrojone w plasterki pory i czosnek.
Posyp czerwona papryką, szczyptą soli i pieprzu oraz łyżeczką cukru.
Wymieszaj, przykryj garnek i duś warzywa na małym ogniu przez około 20 minut,
mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie wlej gorący bulion,
zagotuj,
zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 - 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zmiksuj na gładki krem, dodając mleko i sok z cytryny.
Ewentualnie dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Podawaj ze szczypiorkiem,
świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tartym serem Pecorino.
Składniki na krem buraczany:
2 duże buraki (około 600 g)
1 ziemniak
1 marchewka
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
40 g masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
750 ml gorącego bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, cukier do smaku
50 ml mleka
do podania: szczypiorek, tary ser Pecorino
W garnku z grubym dnem roztop masło i dodaj oliwę,
włoż do niego obrane i pokrojone w kostkę buraki i ziemniaka, obrane o pokrojoną w talarki marchewkę,
obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek.
Smaż mieszając od czasu do czasu przez 10 minut,
następnie dodaj szczyptę soli, pieprzu, tymianek, 1 łyżeczkę cukru,
wymieszaj, przykryj garnek i duś na małym ogniu przez kolejne 10 minut,
od czasu do czasu zamieszaj.
Wlej gorący bulion, zagotuj, przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 - 40 minut,
aż warzywa będą miękkie.
Miksuj na gładki krem - dodając mleko - na największej prędkości przez około pół minuty.
Dopraw sokiem z cytryny, dodatkową solą lub pieprzem i ewentualnie cukrem do smaku.
Podawać ze szczypiorkiem, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tartym serem Pecorino.
Kremy możesz podawać osobno, obok siebie w misce bądź wymieszać.
Wszystkie wersje są smakowite:)
Zostaw swój Komentarz