Krem dyniowo - gruszkowy z kurczakiem

Krem dyniowo - gruszkowy z kurczakiem

Krem, który mógłby wydawać się za słodki,

jednak równoważy ho kurczak i wszystko jest idealnie dobrane.

Przepyszny!!!

Najlepiej jest go zrobić więcej.

 Przepis inspirowany przepisem Kasi,

która proponuje wersje bez mięsa,

jednak moim zdaniem kurczak jest wyśmienitym dopełnieniem tej zupy.

 

Składniki:

 

500 g obranej dyni

pół całej piersi z kurczaka

1 duża gruszka

200 g marchewki

150 g cebuli

100 g pora

50 g selera

 80 g masła

1 szczypta chilli

1 szczypta imbiru

 1 szczypta kurkumy

pieprz do smaku

5 szklanek wody

 

 

Na rozgrzane masło wrzuć drobno pokrojoną dynię,

  posiekaną marchewkę, cebulę, pora, selera

i smaż około 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj obraną i pokrojoną gruszkę oraz przyprawy

i wlej wodę oraz pierś pokrojoną na dowolne kawałki.

Gotuj do czasu aż dynia będzie miękka (około 30 minut)

a następnie zupę zmiksuj blenderem.

(by był idealnie gładki

możesz go przetrzeć dodatkowo przez gęste sito).

Jeśli według zupa będzie za gęsta,

możesz dolać dodatkową szklankę wody.

 

krem dyniowo - gruszkowy z kurczakiem

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz