Kotlety z włoskiej kapusty

Kotlety z włoskiej kapusty

Kotlety z włoskiej kapusty podbiły moje serce, smakiem i prostotą.

Dodatkowym atutem jest, że z niewielkiej ilości składników

wykarmimy dużą rodzinę bądź

(tak było w naszym wypadku) gotowe są trzy obiady :)

 

 

Składniki:

mała kapusta włoska

(do 1 kg)

3 marchewki

120g startego sera żółtego

cebula

2 jajka

2 czubate łyżki otrębów pszennych

(lub bułki tartej)

pieprz

cała natka pietruszki

mąka krupczatka do obtoczenia

1 łyżka masła

olej do smażenia

(rzepakowy lub kokosowy)

czubryca czerwona

 

 

 

Drobno poszatkowaną kapustę zalej wrzątkiem

i gotuj do czasu, aż będzie miękka.

Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju.

Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę.

Kiedy cebula się zeszkli dodać łyżkę masła i startą marchewkę.

Smaż do czasu, aż marchewka będzie miękka.

Kapustę odcedź, odciśnij i przełóż z powrotem do garnka.

Dodaj przesmażoną marchewkę z cebulą, ser i posiekaną natkę pietruszki.

Dopraw czubrycą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Wymieszaj.

Dodaj jajka i otręby / bułkę tartą.

Dokładnie wymieszaj. 

Do miseczki wsyp mąkę krupczatkę.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. 

Z masy formuj małe kotleciki.

Obtaczaj w mące krupczatce i smaż z obu stron na złoty kolor. 

 

Podawaj z pieczoną piersią z kurczaka i ryżem

lub z chlebem

(a tak naprawdę są pyszne z wieloma rzeczami,

i na zimno i na ciepło)

 

Przepis inspirowany przepisem Iwony.

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz