Kotlety z soczewicy
Kotleciki z soczewicy są bardzo delikatne i wspaniale komponują się
z sałatkami i sosem pieczarkowym.
Składniki:
(mój przepis)
270 g zielonej soczewicy
jajko
1/2 litra bulionu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
mała cebulka
natka pietruszki
bułka tarta
(dodaj tyle ile trzeba,
by masa nie była zbyt luźna)
szczypta pieprzu
oliwa
Soczewicę przepłucz i wrzuć do gotującego się bulionu.
Gotuj około 30 minut.
Masa ma być dość gęsta.
Dodaj wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobniutko cebulę
oraz natkę pietruszki.
Dodaj majeranek i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszaj z bułką tartą.
Uformowane kotlety smaż na patelni z obu stron
na złoty kolor
(możesz tez delikatnie obtoczyć kotleciki w bułce tartej)
Zostaw swój Komentarz