Kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy

Kotleciki z soczewicy są bardzo delikatne i wspaniale komponują się

z sałatkami i sosem pieczarkowym.

 

 

Składniki:

(mój przepis)

 

270 g zielonej soczewicy

 jajko

1/2 litra bulionu

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka suszonego majeranku

mała cebulka

natka pietruszki

bułka tarta

(dodaj tyle ile trzeba,

by masa nie była zbyt luźna)

szczypta pieprzu

 oliwa

 

Soczewicę przepłucz i wrzuć do gotującego się bulionu.

Gotuj około 30 minut.

Masa ma być dość gęsta.

Dodaj wyciśnięty czosnek, pokrojoną drobniutko cebulę

oraz natkę pietruszki.

Dodaj majeranek i pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszaj z bułką tartą.

Uformowane kotlety smaż na patelni z obu stron

na złoty kolor

(możesz tez delikatnie obtoczyć kotleciki w bułce tartej)

 

 

 

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz