Kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

Nowy pomysł na kotlety gryczane,

podpatrzone tym razem u Marty .

Z sałatą dla mnie idealne,

dla Męża za suche.

 

 

 

Składniki na 8 kotletów:

 

100 g kaszy gryczanej

200 g białego chudego sera

2 jajka

2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego

(ostatecznie (!) bułka tarta)

3 łyżki otrębów

1 mała cebula

pieprz

 

 

 

Ugotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu.

Po odcedzeniu odstaw do przestudzenia.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i duś na patelni, z odrobiną tłuszczu.

W misce wymieszaj:

rozdrobiony biały ser, kaszę, cebulkę i siemienie lniane.

Wbij jajka i przypraw pieprzem.

Odstaw na 10 minut.

Na talerzyku umieść otręby.

W dłoniach formuj kotleciki, obtocz je w otrębach

i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 200o C

i piecz przez około 30 minut.

W połowie czasu kotlety obróć na drugą stronę.

 

Podawaj z sałatą.

 

Kotlety z kaszy gryczanej

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka