Kotlety z ciecierzycy

Kotlety z ciecierzycy

Przepis Olgi Smile.

Chciałam czymś nowym zastąpić kotlety milone

i sie udało.

Co prawda na surowo zapach nie był zachęcający,

ale po usmażeniu są bardzo dobre.

 

 

Składniki:

 

 400 g ciecierzycy

  3 cebule

  5 ząbków czosnku

  2 garście poszatkowanej pietruszki oraz koperku

  1 łyżeczka czarnego lub kolorowego pieprzu mielonego

  2-3 łyżeczki soli

(ja dałam tylko 1 łyżeczkę)

  ½ łyżeczki ostrej papryki

  1 łyżeczka słodkiej papryki

  1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka kuminu

  sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta

4 czubate łyżki mąki ryżowej, ciecierzycowej, kukurydzianej

bądź pszennej do uzyskania konsystencji pozwalającej lepić pulpeciki

olej do smażenia

  kasza kukurydziana do obtoczenia

 

 

 


 Ciecierzycą namocz na noc w zimnej wodzie.

Następnego dnia odlej na sicie i pozwój jej przez kilka minut ociekać.

Ciecierzycę zblenduj - zrób to  blenderem ręcznym lub melakserem.

 Do melaksera włóż ciecierzycę, obraną i pokrojoną w duże kawałki cebule,

czosnek, sól, papryki, sok z cytryny, skórę z niej otartą, kumin, pieprz i rozdrobnij na niezbyt jednolitą masę.

Masę przełoż do miski, dodaj poszatkowaną pietruszkę, sodę i mąkę.

Wymieszaj i uformuj kulki.

Kulki smaż, po obu stronach partiami na małej patelni wypełnionej do połowy olejem.

Kotlety odsącz na papierze.

 

 

 

Kotlety z ciecierzycy

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz