Kotlety sojowe w sosie koperkowym

Kotlety sojowe w sosie koperkowym

Kiedyś mój P. nie mógł się przekonać do kotletów sojowych - bo to nie mięso, więc fu.

Jednak przy mnie nauczył się je jeść i to ze smakiem.

Oto właśnie nasz sobotni obiad.

 

Składniki:

 

1 opakowanie kotletów sojowych

1 szklanka mleka

3 łyżki oliwy

szczypta gałki muszkatołowej

pół płaskiej  łyżeczki soli

czubata łyżka mąki pszennej

3 czubate łyżki posiekanego koperku

dodatkowo bulion do ugotowania kotletów

 

Kotlety ugotuj w bulionie tak jaka jest instrukcja na opakowaniu - nie krócej gdyż kotlety będą gumowate.

 

Beszamel -koperkowy :

W rondlu o grubszym dnie rozgrzej olej na małym ogniu, dodaj mąkę i energicznie mieszaj,

gdy mąka jest dobrze połączona z olejem dolej stopniowo mleko cały czas mieszając,

dodaj gałkę muszkatołową, sól i koperek i wrzuć odciśnięte nieco z nadmiaru płynu kotlety i podgrzej przez 1- 2 minuty.

Podaj na gorąco, najlepiej zaraz po przygotowaniu, po odstaniu sos staje się za gęsty- wtedy należy dolać nieco bulionu lub mleka.

 

Ja podałam z makaronem usmażonym z curry.

 

Smacznego :)

 

 

Moja inspiracja:https://wegetarianka.blox.pl

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz