Kotlety ryżowo-serowe

Kotlety ryżowo-serowe

W kiosku w supermarkecie kupiłam książeczkę "Chudnij łatwo i szybko" - Prószyński Media.

Postanowiłam sprawdzić zawartość książki i padło na te właśnie kotleciki.

Kotleciki są spójne i co najważniejsze jedząc je nie myśli się o braku mięsa

(które osobiście muszę ograniczać).

Przepis jest na 8 porcji podobno...,

mi wyszło ich aż 18:)

Wydawało mi się, że moje nie są malutkie...,

a może w książce mieli na myśli olbrzymki ?!

Nie wiem, ale są pyszne i zawsze można zrobić ich mniej używając mniej składników.

 

 

 

Składniki:

2 łyżki ryżu ugotowanego na sypko

15 dag startego żółtego sera

2 jajka (małe)

biała cebula

2 łyżki mąki

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki oliwy (oliwa z oliwek)

sól (nie dodałam)

pieprz

1/2 łyżeczki curry

 

Cebulę obierz, drobno posiekaj, usmaż na łyżce oliwy.

Ryż przełóż do miski, dodaj przesmażoną cebulę, rozkłócone jajka, ser, mąkę, sól oraz pieprz i curry. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na pozostałej oliwie. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki.

 


Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz