Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki z kaszy jaglanej

Kotleciki te, znalazłam w książce Weronikie Madejskiej,

na stronie 104.

 

Kotleciki urzekają, a wychodzi ich na tyle dużo,

że można zjeść je na wiele różnych sposobów.

Jak zrobimy mniejsze to nadadzą się do sałatki,

zamiast mięsa do tortilli, lub jak zwykłe kotlety,

które możecie zjeść z ziemniakami i / lub surówką.

 

 

 

Składniki:

(20 - 30 minikotlecików)

 

150g kaszy jaglanej

1 duża cebula

1 mała marchewka

1/2 korzenia selera

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju

2 łyżki mąki ryżowej

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

 

 

 

Kaszę opłucz na sitku pod strumieniem gorącej wody.

Gotuj we wrzątku do miękkości około 10 minut.

Odcedź nadmiar wody.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni.

Na tarce o drobnych oczkach zetrzyj marchewm i seler.

W misce połącz wszystkie składniki.

Jeżeli masa nie jest wystarczająco lepka dodaj więcej mąki ryżowej.

 

Z masy jaglanej formuj małe kotleciki.

Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC

 



kotleciki z kszy jaglanej

 

Kuchnia, Strona Główna

3 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka