Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora

Przepis znalazłam w Jadłonomii .

Mimo, że masa nie jest zbyt smaczna to kotleciki wychodzą

świetne!

Mniej przepisów z glutenem będzie się tu pojawiać,

gdyż postanowiłam wykluczyć go w jak największej ilości.

 

Składniki:

 

główka kalafiora

100 ml kaszy mannej

50 ml sezamu

50 ml bułki tartej, którą można zamienić na płatki jaglane lub owsiane

50 ml oleju

kawałek imbiru starty na tarce - około 3 cm

skórka otarta z połowy cytryny - cytrynę należy najpierw wyparzyć

szczypta chili

garść posiekanej kolendry albo natki pietruszki

sól

olej do smażenia

 

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie.

Następnie ostudź go i praską do ziemniaków rozgnieć na drobne kawałki.
    Dodaj pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na jednorodną masę.

Ulep małe kotleciki i  smaż na złoto na patelni.

Gotowe!

 

kotleciki z kalafiora

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz