Koperkowo - paprykowy kurczak

Koperkowo - paprykowy kurczak

Kurczak z dedykacją dla Kasi Małeckiej,

ktora zmotywowała mnie dziś do dodania nowego przepisu:)

 

Kurczak bardzo koperkowy i lekko ostry.

 

 

Składniki na 4 porcje:

(mój przepis)

 

4 średnie udka

2 łyżki sosu sojowego

10 g otartego koperku

2 łyżeczki papryki ostrej w proszku

 

+ do podania surówka

i 200g kaszy jęczmiennej

 

 

 

 

 

Udka włoż do miski i obtocz w sosie sojowym,

zostaw je w nim na 15 minut.

 

Do 2 miski wsyp koperek i paprykę, wymieszaj.

Kurczaka obtocz w mieszance z 2 miski.

 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia,

wlej 2 łyżki oleju i szklankę wody

(papier do pieczenia możesz pominąć,

ale w trakcie pieczenia dolewaj wody).

 

Ułóż w blaszce kurczaka

i wstaw go do piekarnika nagrzanego

do 220 o C , piecz około godzinę.

(kurczak ma bardzo ciemną skórkę po upieczeniu,

ale daję słowo, że się nie spalił;)

 

Podawaj z ulubioną surówką

i kaszą jęczmienną.

 

Koperkowo - paprykowy kurczak

 

Kuchnia,

2 komentarze

  • K

    Kasia

    Odpowiedź

    Nareszcie! :) Bardzo dziekuje, jutro kupie składniki i zobacze co mi wyjdzie :) Kasze podajesz w bardzo ciekawy sposob, jak to robisz?

  • K

    KobieceMysli

    Odpowiedź

    Cieszę się, że udało mi sie dziś dodać przepis:) A jeżeli chodzi o podanie kaszy to wystarczy mieć kubeczek po jogurcie lub czyms podobnym i po umyciu nalać do niego wody, wylać i włożyć do środka kasze, ubić łyżeczką i szybko przewrócić na talerzyk, w razie potrzeby popukać, aby wszystko sie "wysypało"

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka