Konfitura z czerwonej cebuli z anyżem

Konfitura z czerwonej cebuli z anyżem

Wiem ostatnio mało mnie,

ale mamy przeprowadzkę, która trochę trwa...

i jeszcze 13 dni przed nami.

 

Wierzę, że mi wybaczycie

i w maju już będę tu na 100%.

...a teraz do rzeczy.

 

Proponuję Wam konfiturę z czerwonej cebuli,

która jest przepyszna i nadaje się do kanapek,

jak też kotletów czy cokowiek sobie wymyślicie.

Wspaniale nada się na Wielkanoc

do pieczonych w domu mięs i wędlin.

 

 

 

Składniki:

0,5 kg czerwonej cebuli

150g cukru

6 łyżek octu jabłkowego

łyżeczka soli morskiej

1-2 gwiazdki anyżu

 

Obraną cebulę pokrój drobno

i umieść ją w szerokim garnku / patelni

razem z octem, cukrem, solą oraz anyżem.

 

Zawartość garnka / patelni doprowadź do wrzenia,

a potem zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 45 minut

(cebula zmieknie i się częściowo rozpadnie).

Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków.

(mi wyszły dwa pełne po około 340g).

 

Konfitura z czerwonej cebuli

 

 

Konfitura z czerwonej cebuli

 

Konfitura z czerwonej cebuli

 

 Przepis podpatrzony u Doroty.

 

 

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz