Komosa ryżowa z pesto i hummus z pieczonej papryki

Komosa ryżowa z pesto i hummus z pieczonej papryki

Przepis z książki Marka Zaremby "Leczenie dietą".

Jeżeli nie lubicie rukoli zastąpcie ją natką pietruszki

(ja strasznie żałowałam, że tego nie zrobiłam).

 

Jednak poza nielubianą przeze mnie rukolą,

w tym daniu jest też hummus z papryki

i to jest strzał w dziesiątkę!

Nawet jak nie lubisz naturalnego hummusu to ten pokochasz!

Ja robiłam już kilka razy,

bo zwyczajnie podbił moje kubki smakowe ;)

 

Składniki na 1-2 porcje:

 

 

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
(najlepiej białej)


Do pesto:

2 szklanki rukoli

1 łyżka uprażonych nasion słonecznika

1/2 ząbka czosnku

szczypta oregano

sok z 1/2 cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

szczypta soli
(ja pominęłam)


Do hummusu:

2 czerwone papryki

4 gałązki świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

4 orzechy włoskie

1 szklanka ugotowanej ciecierzycy

2 łyżki pasty sezamowej
(tahini)

szczypta soli
(znów pominęłam)

trochę wody mineralnej

szczypta kminu rzymskiego
(opcjonalnie)

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC.

Piecz paprykę przez 20 minut,

a następnie przełóż do miseczki i przykryj.

Po ostygnięciu zdejmij z niej skórę i zmiksuj z pozostałymi składnikami hummusu,

aż do uzyskania aksamitnej, niezbyt gęstej konsystencji.

Dodaj przyprawy według uznania.

 

Wszystkie składniki na pesto zmiksuj i doraw.

 

Komosę ryżową wymieszaj z pesto i podawaj z hummusem paprykowym.

 

pesto i hummus

Kuchnia, Strona Główna

8 komentarzy

Zostaw swój Komentarz