Kolorowy pasztet warzywny

Kolorowy pasztet warzywny

 

 

Pasztet, który zobaczyłam na Zielonym koperku zauroczył mnie!

Bałam się co prawda gotowanej papryki,

ale już wiem, że nie słusznie.

Pasztet jest piekny i smaczny!

(choć u mnie szpinak wypadł blado:P )

Zmodyfikowałam przepis troszeczkę.

 

 

Składniki:

 

1/2 kg marchwi

 1/2 kg żółtej papryki

1/2 kg szpinaku

szklanka lekko ubitej śmietany 30%

1 jajko

1/4 szklanki mąki

1/4 kostki roztopionego masła

sól i pieprz

 

Warzywa ugotuj w oddzielnych garnkach,

w lekko osolonej wodzie, do miękkości.

Oddzielnie zmiksuj na gładką masę i doprawiam do smaku.

Roztrzep jajka, dodaj mąkę, przestudzone masło i śmietanę.

Masę jajeczną dodaj w równych częściach do zmiksowanych warzyw.

Podłużną formę wyłóż folią i wykładaj kolejno warstwy pasztetu.

Przykryj folią i piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 200stopni przez ok. 1,5h.

Po wystygnięciu schłodź przez 4 godziny w lodówce.

Podawaj z wyrazistymi sosami!

 

pasztetwarzywny

Smacznego!

Kuchnia, Strona Główna

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz