Kolakakor - karmelowe ciasteczka świąteczne ze Szwecji

Kolakakor - karmelowe ciasteczka świąteczne ze Szwecji

Z okazji 76 miesięcy spędzonych z moim Ukochanym

zrobiłam nam na wieczorny relaks te właśnie o to ciasteczka z przepisu

Blue Spoon .

Ciasteczka są smaczne i chrupiące, może i mało świąteczne,

czy okazyjne ale łatwe w przygotowaniu i pyszne z mlekiem

bądź gorącą czekoladą:)

 

 

 

 

 

Składniki:


 200g masła (w temperaturze pokojowej)
 200g cukru (najlepiej brązowego)
 300g mąki
 1 łyżka golden syrupu
 1 łyżeczka sody oczyszczonej

 

 

 

Masło utrzyj mikserem z cukrem na białą masę.

Dodaj syrop i mąkę wymieszaną z sodą.

Mieszaj aż otrzymasz jednolitą masę.

 

Masę podziel na 4 części

- z każdej z nich stwórz rulonik o takiej długości,

o jakiej masz blaszkę do pieczenia.

Ruloniki ułóż równolegle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

i delikatnie spłaszcz palcami


Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175C i piecz 15-18 minut

- do zezłocenia.

 

 

Kolakakor - karmelowe ciasteczka świąteczne ze Szwecji

 

 

Kolakakor - karmelowe ciasteczka świąteczne ze Szwecji

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka