Kokosowe ciasto z kaszą manną

Kokosowe ciasto z kaszą manną

Z kaszą manną eksperymentowałam już

jakiś czas temu i postanowiłam to powtórzyć.

 

Specjalnie na imieniny Męża:)

 

Jednak powiem szczerze,

że pierwsza próba ciasta z kaszą manną

była lepsza.

 

Pierwsze ciasto było sernikowe,

soczyste i smakowite,

to ciasto jest bardzo dobre ale jak dla mnie za słodkie

mimo, że cukru dałam mniej niż podaje Arabeska .

 

 

 

 

 

Składniki: 

4 łyżki kaszy manny
  100 g wiórków kokosowych

(bardzo drobnych lub zmielonych)
  2 ,5 szklanki mleka
(ja dałam sojowe) 
1,5 szklanki cukru cukru

  3 jajka
  1 szklanka oleju

(dałam 1/2 szklanki)
1 szklanka  mąki
  1 czubata łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

1 szklankę cukru,  kaszę mannę , wiórki kokosowe i 2 szklanki mleka wymieszaj ze sobą.

Po wymieszaniu, zagotuj,  często mieszając , aż zgęstnieje (ok. 3 minuty).

Odstaw z ognia.

W oddzielnej misce zmiksuj jajka z pozostałym cukrem.

Dodaj olej , mąkę , kakao , proszek do pieczenia i 1/2 szklanki mleka.

Wszystko razem wymieszaj.
Połowę ciasta wlej do natłuszczonej blaszki (23 x 23 cm) 

lub tortownicy, i piecz  wstępnie 10-15 minut w temperaturze 180 o C

(ja piekłam 20 minut).

Po wyciągnięciu pierwsze warstwy

od razu na niej masę kokosową ,

a potem wlej resztę ciasta kakaowego.

Piecz  jeszcze 30 minut - do suchego patyczka.

( ja prawie godzinę piekłam).

 

Polewa :


 2 łyżki wody
 2 łyżki cukru
 50 g masła
100 g czekolady

 

Zagotuj wodę z cukrem i masłem.

Zdejmij z ognia , dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj ,

do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników.

Gotową polewą od razu polej ostudzone ciasto.

 

ciasto kokosowe z kaszą manna

Kuchnia, Kuchnia

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka