Kilka słów o kaszy jaglanej...

Kilka słów o kaszy jaglanej...

Możecie wierzyć lub nie ale kasza jaglana zagościła w mojej kuchni na stałe
we wrześniu ubiegłego roku.
Zawsze kojarzyła mi się z dziećmi i goryczką.
Jak się okazuje kaszę jaglaną można jeść na wiele sposobów,
a goryczki pozbywamy się już na początku jej przyrządzenia.
 
Jak ugotować kaszę jaglaną aby była pyszna?
Ja suchą kaszę przepłukuję zimną wodą trzy razy i raz wrzątkiem,
później zalewam zimną wodą lub mlekiem roślinnym i gotuję!
 
Żadna filozofia a jednak brak tej czynności przed przygotowaniem tej kaszy,
wielu zniechęciło do jej spożycia.
 


Wiedza ogólna o kaszy jaglanej:


- to co ważne dla mnie jest bezglutenowa

- ma właściwości zasadotwórcze

- ma największą dawkę żelaza, jeżeli mówimy o kaszach

- zawiera witaminy B, D, E i K oraz lecytynę, wapń, fosfor, potas, krzem, miedź,
substancje mineralne oraz prowitaminę

- nie uczula

- zmniejsza stan zapalny błon śluzowych

ma właściwości rozgrzewające

- zawiera sporą dawkę białka






Jak donosi Onet:
"Obecnie największymi producentami prosa są: Indie, Niger, Nigeria, Malioraz Chiny, a w Europie – Rosja i Ukraina.
Niestety duża część zbiorów nie trafia na talerze.
Większość przeznaczona jest na paszę dla zwierząt oraz produkcję alkoholu,
w tym popularnego w Azji i Afryce piwa jaglanego"





Przepisy z kaszą jaglaną:



pasztet z soczewicy
pasta kanapkowa
pulpeciki z soczewicy i kaszy jaglanej
zapiekanka rybna
sernik jaglany
placki jaglano - kukurydziane
pulpeciki z kaszy jaglanej
rafaello z kaszy jaglanej
jaglanka na mleku ryżowym

pieczone kotlety z kaszy jaglanej

gulasz z ciecierzycą



Mam nadzieję, że zachęciłam Was
do wprowadzenia kaszy jaglanej do Waszego menu.

Jeżeli już spożywacie kaszę jaglaną,
piszcie mi proszę w jakiej wersji ją najbardziej lubicie!

Kuchnia, Bezglutenowe

Zostaw swój Komentarz