Kiełbasa z fasolką

Kiełbasa z fasolką

Przepis ujrzałam na Kwestii Smaku .

Dobra kiełbaska "w sosie" fasolowym.

 

 

 

Składniki:

300 g drobnej fasoli

(moczonej w 3 szklankach wody przez całą noc)

100 g boczku

  600 g białej surowej kiełbasy

1 łyżka oleju

3 średnie cebule

4 ząbki czosnku

1 szklanka (250 ml) białego wytrawnego wina

2 szklanki (500 ml) wody z moczenia fasoli

3 łyżki koncentratu pomidorowego

  1 łyżka suszonego majeranku

 

 

 

Rozgrzej piekarnik do 140 o C.

 Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż kilka minut na patelni.

Wyłóż go na talerz, a na wytopionym tłuszczu dokładnie obsmaż kiełbasę.

W międzyczasie cebulę pokrój w grubsze piórka, obierz czosnek i pokrój ma bardzo drobiutką kosteczkę.

Do żaroodpornego naczynia włóż cebulę, czosnek

i posol.

  Dolej białe wino, wodę z moczenia fasoli (2 szklanki).

  Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i zmielony czarny pieprz,

dokładnie wymieszaj.

Dodaj boczek, kiełbasę i fasolę,

delikatnie przemieszaj tak, aby wierzch kiełbasy nieco wystawał nad powierzchnię sosu.

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz pod przykryciem 100 minu,

a następnie kolejne 60 minut bez przykrycia.

Podawaj z pieczywem.

 

Kiełbasa z fasolką

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz