Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Kechup z cukinii...jak o nim komuś mówiłam

to patrzyli na mnie ze zdziwieniem,

nawet mój Mąż.

Ja sama pierwszy raz go robiłam,

ale jestem pozytywnie zaskoczona.

Dla mojego Męża z sosem do spaghetti się kojarzy.

Dla mnie mógłby byc ostrzejszy  (choć i tak pyszny)

ale jak widać (pyszna pasja) kwestia gustu :)

Mi  wyszło 10 różnych małych słoiczków

(takich jak na zdjęciu)

 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

1,5 kg obranej cukinii


0,5k obranej cebuli


2 szklanki cukru


1 szklanka octu


400 g koncentratu pomidorowego


1,5 stołowej łyżki soli


1 łyżeczka słodkiej papryki


1 górowata łyżeczka pieprzu cayenne

(lub mniej jeśli wolisz ketchup łagodny

a jeżeli bardzo pikantny to więcej)


1 łyżeczka pieprzu

 

 

 

Cukinię i cebulę zetrzyj (do garnka) na tarce o grubych oczkach.

Zasypać solą, wymieszaj i odstaw na 6 godzin.

 

Po tym czasie nie odlewając soku z garnka,

gotuj wszystko na małym ogniu do powstania jednolitej papki.

Dolej ocec i wsyp cukier, dokładnie wymieszaj.

Gotuj 20 minut.

Dodaj koncentrat pomidorowy i przeprawy,

znów gotuj 20 minut.

 

Mieszaj od czasu do czasu, by nic nie przystało.

Zdejmij z ognia, zmiksuj na gładką masę

i nalewaj do słoiczków.

Pasteryzuj 10 minut.

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz