Kawa nie tylko do picia - wypróbuj najciekawsze przepisy z kawą w roli głównej

Kawa nie tylko do picia - wypróbuj najciekawsze przepisy z kawą w roli głównej

Z czym kojarzy się nam hasło „kawa”?

Większości z nas zapewne z kubkiem czy filiżanką gorącego, aromatycznego napoju.

Dla przeważającej ilości osób kawa jest przede wszystkim tym napojem, który „pomaga” rano wstać i przetrwać kolejny dzień w pracy.

 

 

 

Wszystko to się zgadza,

ale kawę można nie tylko pić, lecz również… jeść!

Dzięki swojemu niezwykle charakterystycznemu zapachowi

i smakowi ceniona jest również jako istotny składnik różnego rodzaju

tortów, ciast i innych słodkich przekąsek.




Podajemy poniżej przepisy, które przypadną do gustu nie tylko miłośnikom kawy

(polecamy: https://przepisynakawe.pl/przepisy),

ale także łasuchom.

Możliwości jest bardzo wiele,

dlatego przedstawiamy zarówno propozycję niezwykle szybkiego deseru,

jak i ciasta, któremu trzeba poświęcić nieco więcej czasu

– warto, bo ma ono szansę zrobić prawdziwą furorę na spotkaniu w gronie najbliższych!


Mus moccha


Stopień trudności: bardzo prosty


Czas: szybki w przygotowaniu (około 20 min.)


Mus jest wyjątkowo łatwy i szybki w przygotowaniu,

a prezentuje się naprawdę dobrze i doskonale smakuje. Co więcej, nie wymaga wielu składników.


Składniki:



2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
1 gorzka czekolada
2 jajka
75 ml gorącej wody
3 łyżki bitej śmietany
3 łyżki cukru pudru
owoce do dekoracji (przykładowo maliny, truskawki, brzoskwinie)

Kawę wsypujemy do wody, mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.

Rozpuszczamy czekoladę

(w kąpieli wodnej lub bezpośrednio w garnuszku na bardzo małym ogniu, aby się nie przypaliła).

Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z dwiema łyżkami cukru pudru,

po czym dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kawę (muszą być przestudzone!),

mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Ubijamy białka i dodajemy do nich pozostały cukier puder.

Ubijamy śmietanę. Pianę z białek oraz ubitą śmietanę dodajemy powoli do wyżej wymienionej masy

i delikatnie mieszamy, aby połączyć wszystkie składniki.

Przekładamy mus do pucharków i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby stężał.

Przed podaniem dekorujemy mus owocami.


Nasza rada: przed rozbiciem jajek zalewamy je na kilka sekund wrzątkiem.

 




Orzechowe latte


Stopień trudności: średni


Czas: średni (około godziny)




To ciasto wymaga poświęcenia nieco większej ilości czasu,

ale samo jego wykonanie nie jest skomplikowane.

Składniki potrzebne do przygotowania są łatwo dostępne i niedrogie.

Miłośnicy orzechowowo-kawowych smaków będą zachwyceni!


Składniki:


Ciasto:


175 g mąki
3 jajka
175 g cukru
175 g masła
2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
65 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)

Krem kawowo-orzechowy (do przełożenia i dekoracji):



1 kostka masła
400 g cukru pudru
60 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej

Do dekoracji:


ziarna kawy w czekoladzie (można przygotować samodzielnie lub kupić)
połówki orzechów
czekoladowe wiórki

 



Najpierw przygotowujemy ciasto. W tym celu ucieramy masło z cukrem tak długo,

aż powstanie puszysta masa. Dodajemy po jednym jajku i cały czas mieszamy.

Następnie delikatnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Można mieszać ręcznie lub ułatwić sobie nieco zadanie i użyć miksera (na wolnych obrotach).

Kiedy masa jest już jednolita,

dosypujemy posiekane orzechy oraz rozpuszczoną w łyżce wody kawę.

Dzielimy powstałą masę na dwie równe części

i pieczemy w blachach o takiej samej wielkości.

Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180o C przez około 25 minut.


Kiedy już włożymy ciasto do piekarnika,

zaczynamy przygotowywać krem.

Ucieramy masło z cukrem i dodajemy kawę rozpuszczoną w łyżce wody.

Dokładnie mieszamy i na koniec dosypujemy posiekane orzechy.


Czekamy, aż ciasto wystygnie i przekładamy je kremem.

Część kremu pozostawiamy do dekoracji

– smarujemy nim brzegi i wierzch ciasta.

Dodatkowo wierzch dekorujemy połówkami orzechów,

wiórkami czekoladowymi oraz ziarnami kawy w czekoladzie.


Nasza rada: jajka przed rozbiciem należy wyparzyć przez kilka sekund we wrzątku.

Jeśli ciasto nie będzie jedzone przez dzieci,

możemy dodać do kremu nieco likieru orzechowego.

UWAGA! Jest to propozycja tylko dla dorosłych!

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz