Kanapeczki z pasztetem z soczewicy i orzechów włoskich

Kanapeczki z pasztetem z soczewicy i orzechów włoskich

Kolejny przepis Shape'a, zmodyfikowany oczywiście.

Dla mnie na stałe taki pasztet z soczewicy mógłby zastapić inne pasztety.

Jest zdrowy i smaczny!

Można go oczywiście modyfikowac wg własnych upodobań.

 

 

Składniki:

 

Na pasztet:

duża cebula

2 łyżki oliwy

ząbek czosnku

1/4 posiekanych orzechów włoskich

3/4 szklanki ugotowanej soczewicy

(może być 3/4 puszki)

2 łyżki octu balsamicznego

pieprz

2 łyżki natki pietruszki

1,5 łyżki lubczyku ogrodowego

 

Podsmaż plasterki cebuli na oliwie, wrzuć zgnieciony czosnek wymieszaj i przełóż na talerz.

Na suchej patelni podpraż orzechy.

Zmiksuj soczewicę z orzechami i cebulą,

dodaj ocet balsamiczny, pieprz i jeżeli zajdzie taka potrzeba 3-4 łyżki wody.

Wszystko wymieszaj z lubczykiem i natką pietruszki (mogą być suszone).

 

 

Sałata:

2 łyżeczki oliwy

2 łyżeczki soku z cytryny

1/3 łyżeczki musztardy Dijon

1/4 łyżeczki cukru

2 szklanki mieszanki sałat

8 kromek chlebka chrupkiego żytniego

 

 

Połącz ze sobą oliwę i sok z cytryny.

Dodaj musztardę i cukier.

Sos wymieszaj z  mieszanką sałat.

 

 

 

Posmaruj każdą kromeczkę pasztetem a na niego ułóż sałatkę.

Gotowe!

 

Smacznego:)

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka