Kalarepa faszerowana z kaszą jęczmienną

Kalarepa faszerowana z kaszą jęczmienną

Lubię jednak się boje nowych smaków.

Tu też tak było.

Okazało się, że nie potrzebnie,

gdyż kalarapa faszerwana jest bardzo smacznym daniem.

 

 

 

 

Składniki:

 

 

4 kalarepki

200g kaszy jęczmiennej

150 g sera żółtego, wedzonego

2 marchewki

6 pieczarek

pół cebuli

bazylia- 12 liści

1/2 pęczku szczypiorku

pieprz, zmielone suszone pomidory

lub przyprawa do pizzy wymieszana ze słoką i ostrą papryką

 

 

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kalarepy obierz i gotuj w całości około 15 minut, muszą być chrupkie.

W tym czasie na tarce zetrzyj marchewki, cebulę oraz pieczarki

i duś w rondelku z minimalną ilością wody do 10 minut,

dodaj trochę startego sera, pieprz i połową zieleniny.

Dopraw do smaku.

 

Gdy ugotowane kalarepki przestygną, zetnij im wierzch - na przykrywkę.

Następnie wydrąż środki, zostawiając ściankę grubości około centymetra.

Najprościej zrobisz to łyżką do robienia kulek,

ale możesz zrobić to też jak ja, łyżeczką zwykłą + plus pomoc noża.

 

W wydrążone kalarepki włóż farsz z marchewkowo - pieczarkowy, przykryj odkrojoną częścią.

Do naczynia żaroodpornego wyłóż kaszę, posyp suszonymi pomidorami.

Możesz też dodać środki kalarepek, posiekane drobniutko.

Na kaszy ułóż kalarepki i posyp wierzch resztą startego sera.

Piekarnij nagrzej do 200 o C.

Zapiekaj aż ser się zrumieni.

Przed podaniem posyp zieleniną i świeżo zmielonym pieprzem.

 

Faszerowana kalarepa

 

 

Faszerowana kalarepa

 

 

Faszerowana kalarepa

 

Przepis podpatrzony u Uli.

 

 

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka