Japońskie warzywne placuszki.

Japońskie warzywne placuszki.

Co prawda z japońska kuchnią mi się w ogóle nie kojarzą,

ale podobno są takie w tradycji japońskiej.

 

Smakowały bardzo, żałowałam tylko, że się tak szybko skończyły.

Na wiosenne kolacje w sam raz:)

 

 

Składniki:

 50 g mąki pszennej

  2 jajka, bialka i żółtka oddzielnie

  2 łyżki mleka

  5 pasemek szczypiorku

  50 g kielków fasoli

1 slodki ziemniak, obrany i starty na grubych oczkach

pieprz


Sos:
  1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka octu ryzowego

łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plastry
1 łyżka nasion sezamu



Przygotuj sos:

wymieszaj wszystkie skladniki w malym naczyniu, odstaw.

 

 

Mąkę, żółtka i mleko wymieszaj na gładką masę, dopraw pieprzem.

Białka ubij na pianę i delikatnie wmieszaj do jajeczno-mącznej mikstury.

Dodaj warzywa, wymieszaj.
Rozgrzej patelnie, wysmaruj ją cienką warstwą oleju.

Smaż niewielkie placuszki na srednim ogniu po 5 minut z kazdej strony.

 Podawaj z sosem .

 

 

warzywne placuszki

Smacznego!   

 

Przepis podpatrzony u Maggie

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz