Jajka zapiekane z pomidorami i pieczarkami

Jajka zapiekane z pomidorami i pieczarkami

Jeżeli na zimne śniadania jest dla Was zimno

to proponuje śniadanie na ciepło.

 

Składniki:

 

1 mała szalotka

1 mały ząbek czosnku

1 łyżka oliwy

5 małych pomidorków koktajlowych

2 pieczarki

1/2 łyżeczki masła

2 jajka, oddziel białko od żółtek

1 łyżka śmietany

mozzarella, starta

2 plasterki bekonu

pietruszka

sól i pieprz

 

 

 

Podsmaż bekon na patelni i osusz papierem.

Poszatkuj cebulę i czosnek i podsmaż na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy,

aż się ozłoci.

Dodaj pomidorki pokrojone na 4 części

i pieczarki pokrojone w talarki.

Smaż kilka minut,

aż pomidorki nieco zmiękną

a pieczarki się podsmażą.

Rozgrzej piekarnik do 180oC.

Wsadź do środka formę w której będziesz piekł jajka tylko na około 1 minutę,

żeby się rozgrzała, po czym wrzuć do niej masło.

Wsyp mix pomidorowo grzybny.

Oddziel żółtka od białek,

po czym białka zmieszaj ze śmietaną i polej nimi pomidory.

Żółtka ułóż na wierzchu (mi jedno pękło więc poszło na spód).

Całość poprusz bekonem, pietruszką

i startą podwędzoną mozzarellą.

Posól i popieprz dla smaku.

Piecz przez około 12-15 minut.

Podawaj gorące z grzankami.

By je zrobić chleb posmarowałam oliwą,

po czym podsmażyłam na patelni.

 

źródło przepisu

 

Kuchnia,

3 komentarze

Zostaw swój Komentarz