Jajka z soczewicą i pomidorami

Jajka z soczewicą i pomidorami

Uwielbiam soczewicę,

bo wiele można z niej zrobić jest smaczna, sycąca

i pasuje do wielu rzeczy:)

 

To danie jest na 4 osoby,

chyba że bardzo głodne osoby to może i faktycznie 2-3.

 

Jednak możecie być pewni, że to danie zaskoczy i Was i gości,

mogą być prośby o dokładkę;)

 

 Przepis podpatrzony u Kwestii Smaku

 

Składniki:

 

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

 pieprz

1 łyżeczka cukru

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

po 1/3 łyżeczki mielonej kolendry, ostrej papryki i kminu rzymskiego

2 łyżki oleju roślinnego

1 cebula szalotka

1 czerwona papryczka chili

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów, obranych

4 jajka

około 100 g sera feta 

 

 

Przepłukaną kilkukrotnie soczewicę, zalej 1 szklanką świeżej wody,

dopraw pieprzem, papryką ostrą i słodką, kminem rzymskim oraz kolendrą.

Przykryj i zagotuj.

Gotuj do miękkości, około 12-15 minut.

 

 

Na rozgrzany olej na patelni wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, chilli (bez pestek)

i czosnek, pokrojony w cienkie plasterki.

Smaż około 5 minut, cały czas mieszając.

Dodaj pomidory wraz z sosem

- pomidory rozgnieć widelcem.

Dopraw pieprzem, cukrem

i zagotuj.

Gotuj bez przykrycia około 10 minut,

mieszając od czasu do czasu.

Po tym czasie, dodaj soczewicę razem z wodą w której się gotowała,

wymieszaj i zagotuj.

 

W gotujące się masie zrób 4 dołki,

wbij w nie jajka, obok wciśnij kawałki fety.

Gotuj pod przykryciem około 8 minut.

Masa ma bulgotać na średnim ogniu.

 

Możesz posypać natką pietruszki i podać z pieczywem.

 

 

Kuchnia, Strona Główna

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz