Jajka z fasolką i pomidorkami

Jajka z fasolką i pomidorkami

Recenzja jest jeszcze nie gotowa,

ale kolejny raz chcę Wam przedstawić przepis

z książki SuperFood na co dzień, Jamiego Olivera.

 

 

Dla mnie takie jajka to jeden z ideałów śniadaniowych.

Osobiście nie potrzebuję żadnych dodatków,

typu tosty, ale oczywiście nic nie szkodzi na przeszkodzie,

aby je sobie do tego dania przygotować.

 

Składniki na dwie porcje:

 

250g dojrzałych pomidorków koktajlowych

1/2 cytryny

oliwa extra virgine

4 gałązki świeżej bazylii + do dekoracji

1 puszka białej fasoli
(u mnie ciemna fasola)

1 spora szczypta nasion kopru włoskiego
(ja nie znalazłam nasion kopru i użyłam ulubionej mieszanki ziół)

2 duże jajka

sól morska

pieprz czarny mielony

 

 

Połówki pomidorków wymieszaj w misce z sokiem z cytryny,

łyżką oliwy oraz szczyptą soli morskiej.

 

Dodaj porwane, bądź nie liście bazylii (najmniejsze zachowaj do dekoracji).

Pomieszaj całość i zostaw na kilka minut.

 

W tym czasie postaw dużą nieprzywierającą patelnię na dużym ogniu.

Odcedź fasolę i wsyp ją na patelnię razem z nasionami kopru włoskiego i odrobiną pieprzu.

Obsmażaj fasolę, aż popęka, od czasu do czasu wstrząśnij patelnią.

Dodaj pomidorki, wlej 100ml wody, dopraw całość i pozwól by wrzała przez około minutę.

Wbij po jednym jajku po dwóch stronach patelni, przykryj je pokrywką,

zmniejsz płomień i smaż jajka około 3-4 minut,

aby żółtka pozostały miękkie, lub dłużej, jak wolisz.

Danie przełóż na talerze i udekoruj bazylią,

możesz podać z grzankami

i /lub skropić danie octem balsamicznym / ostrym sosem chilli.

 

 

jajka z fasolką i pomidorkami

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka