Jajeczka sernikowe

Jajeczka sernikowe

Blue spoon zachwyciła mnie swoimi jajeczkami,

postanowiłam więc także spróbować.

 

Wyszły wspaniale!

Są nie tylko smaczne,

ale też robią wrażenie.

Cytując Siostrę mojego Męża

"takich jajeczek nie kupiłybyśmy w sklepie"

i ma rację,

a wykonanie jest ich proste

i nadaje się na wiele wiosennych okazji,

nie tylko na Wielkanoc!

 

 

Składniki:

 

10 czekoladowych jajek pustych w środku

7 łyżek sera białego

1/2 cytryny

1/2 esencji wanioliowej

4 łyżki śmietany kremówki

dżem morelowy lub brzoskwiniowy

1/2 szklanki cukru pudru

 

 

Zacznij od przygotowania jajek.

Odetnij górę jajka ostrym nożem,

uważając aby jajko nie pękło

(jeżeli jajka będą w temperaturze pokojowej,

masz wieksze szanse na powodzenie).

 

Przygotowane jajka włóż do lodówki

i zajmij się przygotowaniem masy sernikowej.

 

Śmietanę ubij na puszystą masę,

dodaj cukier puder i dalej ucieraj.

 

Dodaj ser, sok z cytryny i esencję.

Mieszaj delikatnie do połączenia się składników.

 

Gotową masą napełnij jajka i wstaw z powrotem do lodówki.

Gdy masa zastygnie (po około 2 godzinach powinno być ok)

nałóż na wierzch jajeczek "żółtko",

czyli odrobinkę dżemu

i ponownie schłódź.

 

 

Sernikowe jajeczka

 

 

Sernikowe jajeczka

 

Sernikowe jajeczka

 

Sernikowe jajeczka

 

 

Moim zdaniem nadają się też na prezent.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuchnia,

8 komentarzy

Zostaw swój Komentarz