Jaglanka z masłem orzechowym i malinami

Jaglanka z masłem orzechowym i malinami

Tak, tak ukochana jaglana, którą jem bardzoooo często,

a przy sezonowym owocach jeszcze częściej!

Ale zanim przepis kilka słów o malinach

(o kaszy jaglanej przeczytacie tutaj)

 

Malina:

W owocach malin są kwasy organiczne m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy

(są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe,

a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają), cukier, pektyny, antocyjany, witaminy (C, E, B1, B2, B6)

oraz potas, magnez, wapń, żelazo.

Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie,

hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę,

są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich

( z doświadczenia wiem, że świetnie działają na bóle miesiączkowe),

przeciwdziałają starzeniu.

 

Składniki:

(mój przepis)

 

1/4 szklanki kaszy jaglanej

2 łyżeczki masła orzechowego
( u mnie NATURAVENA -Naturalne Masło orzechowe kremowe)

mleko roślinne

maliny

 

Kaszę jaglanę opłucz dwa razy zimną i raz gorącą wodą.

W rondelku zalej ją taką ilością mleka by lekko pokryło ono kaszę.

Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie mleko.

Do gotowej kaszy dodaj masło orzechowe i maliny.

 

Smacznego i cudownego dnia!

 

 

 

 

 jaglanka z malinami i masłem orzechowym

 

jaglanka z malinami i masłem orzechowym

 

Kuchnia, Strona Główna

10 komentarzy

Zostaw swój Komentarz