Jagielnik orzechowy z bananem

To najlepszy na świecie (czytaj jaki do tej pory jadłam ;)
zamiennik sernika!
Mogłabym jeść i jeść!
Zrobię pewnie nie raz
(mam nadzieję, że wtedy moi najbliźsi pozwolą zrobic lepsze zdjęcia ;)
i Wam także polecam to jaglane cudo!
Składniki na formę 20 cm:
spód 12 daktyli 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 szklanki mleka roślinnego bez cukru 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego 400 ml sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki ksylitolu 6 łyżek masła orzechowego bez cukru + 2 łyżki do wysmarowania spodu 1-2 bardzo dojrzałe banany 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki oleju kokosowego
1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
masa
1 szklanka kaszy jaglanej
wierzch
2 łyżki mleka kokosowego
Kaszę jaglaną dokładnie opłucz dwa razy zimną i raz gorącą wodą. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami mleka roślinnego i gotuj przez 20 minut. Płatki owsiane blenduj na drobno, jednak nie na pył. Do płatków dodaj kakao, odcedzone daktyle i olej kokosowy, blenduj aż składniki dobrze się połączą. Jeśli masa jest za sucha, dolej trochę wody po daktylach. a boki posmarować olejem kokosowym. Jeśli masa ciężko odkleja się od dłoni, to zwilżamy ją zimną wodą. Powstałą masą wyłóż spód blaszki. Po tym czasie spód posmaruj masłem orzechowym. Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na spodzie posmarowanym masłem orzechowym. stałą część z mleka kokosowego z puszki, masło orzechowe i blenduj na super gładką masę. odstaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki na całą noc. Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.
Spód blaszki wyłóż folią spożywczą,
Tortownicę włóż do lodówki na 10 minut.
Do ugotowanej kaszy dodaj sok z cytryny, ksylitol,
Powstałą masę przełóż do tortownicy, wyrównaj,
Składniki na wierzch roztop w garnku mieszając trzepaczką i wylej na ciasto.
(który delikatnie zmieniłam)
18 komentarzy
Mama Carla
Wygląda przepysznie! :)
Kobiecemysli
dziękuję :)
Mirella
Wygląda pysznie, chętnie skorzystam z przepisu :D <3
http://mirella-view.blogspot.com/
Kobiecemysli
dziękuję i tak też smakuje i dlatego polecam serdecznie :)
pozdrawiam
paula
nie sądziłam, że mogę polubić sernik (bo ie jestem fanką klasycznego), ale ten wygląda super!
Kobiecemysli
Ten jest wg mnie o wiele lepszy, więc polecam spróbować! :)
Angelika - a dreamers life
Lubie przepisy na zdrowe ciasta! Na pewno wyprobuje :)
Kobiecemysli
Polecam i pozdrawiam :)
Endżi
Jestem fanką kaszy jaglanej i robiłam z nią wiele deserów... oprócz sernika-jagielnika. Na zdjęciu widzę,ze struktura jest naprawdę bardzo kremowa, jestem pod wrażeniem. To już chyba czas wypróbować też jagielnik :)
Kobiecemysli
Zdecydowanie to już czas :) Mnie samą konsystencja zaskoczyła, trzeba tylko dobrze zmielić kaszę :)
Kasia z zamieszana.com
Wygląda bajecznie:) Przeczytałam listę składników i już banany z masłem orzechowym mnie przekonały, że to jest pyszne. Jestem gotowa zrobić to ciacho:)
Kobiecemysli
Polecam bo naprawdę warto! Ten jagielnik i ta tarta http://kobiecemysli.pl/kuchnia/tarta-bezglutenowa-z-kremem-jaglanym-i-owocami.html z bezglutenowych podbijają moje serce. Pozdrawiam ciepło
Ania
mega przepyszny :) dzieki ANIU!
Kobiecemysli
Aneczko cieszę się, że smakował <3
Monika
A czy mogę prosić o doprecyzowanie jaka była pojemność Twojej szklanki i jak długo trzeba chłodzić puszkę z mlekiem koko ? :) Ogólnie przepis super, koniecznie muszę wypróbować!
Kobiecemysli
szklanka standardowa 250ml, ja chłodzę zazwyczaj przez noc. Pozdrawiam ciepło
Renata
A czym blendujesz kaszę? Mój mikser ostatnio kiepsko sobie z tym radził
Kobiecemysli
blenderem Philipsa, najlepszy jaki trzymałam w rękach
Zostaw swój Komentarz