Jagielnik orzechowy z bananem

Jagielnik orzechowy z bananem

To najlepszy na świecie (czytaj jaki do tej pory jadłam ;)

zamiennik sernika!

Mogłabym jeść i jeść!

Zrobię pewnie nie raz

(mam nadzieję, że wtedy moi najbliźsi pozwolą zrobic lepsze zdjęcia ;)

i Wam także polecam to jaglane cudo!

 

Składniki na formę 20 cm:

 

spód
1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych

12 daktyli

1 łyżeczka kakao

1 łyżeczka oleju kokosowego


masa
1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka roślinnego bez cukru

1 puszka schłodzonego mleka kokosowego 400 ml

sok z 1/2 cytryny

3 łyżeczki ksylitolu

6 łyżek masła orzechowego bez cukru + 2 łyżki do wysmarowania spodu

1-2 bardzo dojrzałe banany


wierzch
2 łyżki mleka kokosowego

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

2 łyżeczki oleju kokosowego

 

Kaszę jaglaną dokładnie opłucz dwa razy zimną i raz gorącą wodą.

 Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami mleka roślinnego i gotuj przez 20 minut.

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut.

Płatki owsiane blenduj na drobno, jednak nie na pył.

Do płatków dodaj kakao, odcedzone daktyle i olej kokosowy,

blenduj aż składniki dobrze się połączą.

Jeśli masa jest za sucha, dolej trochę wody po daktylach.

 Spód blaszki wyłóż folią spożywczą,

a boki posmarować olejem kokosowym.

Jeśli masa ciężko odkleja się od dłoni, to zwilżamy ją zimną wodą.

Powstałą masą wyłóż spód blaszki.

Tortownicę włóż do lodówki na 10 minut.

 

Po tym czasie spód posmaruj masłem orzechowym.

  Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny

i ułóż na spodzie posmarowanym masłem orzechowym.

Do ugotowanej kaszy dodaj sok z cytryny, ksylitol,

stałą część z mleka kokosowego z puszki, masło orzechowe i blenduj na super gładką masę.


Powstałą masę przełóż do tortownicy, wyrównaj,

odstaw do ostygnięcia i schowaj do lodówki na całą noc.



Składniki na wierzch roztop w garnku mieszając trzepaczką i wylej na ciasto.

Pozostaw w lodówce do zastygnięcia.

 

 Jagielnik orzechodzy bezglutenowy

 

 

 

źródło przepisu

(który delikatnie zmieniłam)

Kuchnia, Strona Główna

18 komentarzy

Zostaw swój Komentarz