Jabłka zapiekane z kremem budyniowym

Jabłka zapiekane z kremem budyniowym

Prosty w wykonaniu, z małą ilością składników deserek

dla niespodziewanych gości lub na słodką zachciankę.

Przepis znalazłam w Domowych Kalendarzu Kulinarnym.

 

 

 

Składniki:

80 dag winnych jabłek

5 dag posiekanych migdałów

(ja dałam płatki migdałowe)

5 dag rodzynek

2 żółtka

1 szklanka mleka

1/2 opakowania budyniu

(czkoladowy, waniliowy, śmietankowy)

4 łyżki cukru

1 kieliszek białego połsłodkiego wina

(moim zdaniem opcjonalnie)

tłuszcz do wysmarowania blachy

 

 

 

 

Żółtka utrzyj na puszystą masę.

Budyń ugotuj na mleku,

jeszcze ciepły połącz z masą żółtkową, migdałami i rodzynkami.

Umyte i osuszone jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.

Wgłębienia wypełnij kremem, połówki jabłek ułóż na natłuszczonej blasze.

Piecz ok.35 minut w temperaturze 180 o C.

Pod koniec pieczenie skrop deser winem.

 

Jeżeli pominiesz wino, deser możesz tak jak ja posypać cukrem pudrem.

 

Jabłka zapiekane

 

Smacznego!

Kuchnia, Kuchnia

1 komentarz

Zostaw swój Komentarz