Gulasz z zieloną soczewicą i kiełbaską

Gulasz z zieloną soczewicą i kiełbaską

Propozycja na sycący, czwartkowy obiad:)

Zostawiam Was z tą propozycją i zbieram się spać.

 

Składniki:

 150g zielonej soczewicy
  dwie marchewki
cebula
  ząbek czosnku
  puszka pomidorów
  łyżka przecieru pomidorowego
  ok. 250g kiełbasy np. śląskiej
pieprz, sól

 


Soczewicę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości - tak ok. 25minut.

Przecedź.

Możesz ugotować ją dzień wcześniej i przetrzymać przez noc w lodówce.

Pokrojoną marchewkę w talarki, cebulę w piórka i posiekany ząbek czosnku podsmaż na maśle na rozgrzanej patelni

- przełóż do garnka.

Włącz mały ogień i dodaj posiekane pomidory z puszki oraz przecier.

Duś pod przykryciem ok. 20min.

Na tej samej patelni przesmaż pokrojoną w cienkie półplasterki kiełbasę.

Gdy marchewka będzie miękka dodaj kiełbasę - duś wszystko ok. 10 min. po czym dodaj przygotowaną wcześniej soczewicę.

Popieprz do smaku.

Duś jeszcze wszystko 5 min. i podawaj ze świeżym pieczywem.

 

Smacznego!

 

 

Przepis podpatrzony TUTAJ

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka