Gulasz z wątróbki

Gulasz z wątróbki

Mój Mąż poprosił o wątróbkę,

a ja postanowiłam ją zrobić,

tyle, że w nowym wydaniu

- tym razem w gulaszu.

 

Pyszny, lekko pikantny, sycący...,

taki w sam raz na powrót zimy!

 

 

Składniki:

 

500 g wątróbki wołowej

bagietka pokrojona na kromki

mleko

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

duża cebula

papryka czerwona

papryczka chilli

Sos Seczuański Pikantny Pomidorowy

- Blue Dragon

250 ml piwa

300 ml bulionu wołowego

sol

pieprz

szczypta płatków chilli

2 garście liści szpinaku

 

 

Wątróbkę zalej mlekiem i odstaw na godzinę.

Opłucz ją i pokrój na kawałeczki.

Oliwę i masło umieść w garnku i rozgrzej.

 

Obierz i pokrój cebulę, czosnek i chilli,

wrzuć je do garnka i oprósz solą i pieprzem.

Smaż wszystko około 3 minut,

cały czas mieszając.

 

Dolej piwo i dorzuć pokrojona w paski paprykę.

Gotuj kilka minut, niech płyn troszkę odparuje,

następnie dolej bulion i sos seczuański .

 

Gotuj około 15 minut.

Dodaj płatki chilli i liście szpinaku.

Gdy liście zwiędną danie jest gotowe do spożycia.

 

 Jeżeli Twoim zdaniem gulasz jest zbyt rzadki zagęść go

mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w wodzie.

 

Gulasz z wątróbki

 

 Smacznego!

 

 Inspirowany przepisem Berniki

 

Kuchnia,

2 komentarze

Zostaw swój Komentarz