Gulasz z dzika

Gulasz z dzika

To mój pierwszy kontakt z dzikiem.

Dostałam je z pierwszej ręki, więc najlepsze!

Wspaniałe mięso!

Kruche, chude i pełne żelaza!

Dopełnieniem gulaszu

jest pite do niego czerwone wino! :)

 

 

 

Składniki:

 


    1 kg schabu z dzika
   

2 czerwone papryki pokrojone w paski
   

3 duże marchewki pokrojone w plastry
   

2 cebule posiekane
  

  4 ząbki czosnku posiekane
  

  1 puszka krojonych pomidorów bez skóry
   

1 szklanka przecieru pomidorowego
   

250 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
   

4 liście laurowe
   

1 łyżka ziela angielskiego
   

1 łyżka jagód jałowca (lekko rozgniecione)
   

1 łyżka suszonego tymianku
   

sól, pieprz, chilli

 

 

 

 

Mięso pokrój w kostkę, posól, popieprz i lekko obsmaż.

Przełóż do garnka,

a na pozostałym, na patelni tłuszczu przesmaż cebulę z czosnkiem.

Dodaj je do mięsa.

Zalej litrem wody,

wrzuć wszystkie warzywa i przyprawy (do smaku)

i zalej pomidorami z przecierem.

Duś na małym ogniu przez co najmniej 2,5 godziny.

Od czasu do czasu przemieszaj i podlej wodą,

jeśli sos będzie zbyt gęsty.

 

Gulasz z dzika

 

 

Przepis od Doroty i Darka.

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz