Gulasz z ciecierzycą i szpinakiem

Gulasz z ciecierzycą i szpinakiem

Uwielbiam takie dania!

Rozgrzewające i pełne "przytulania" ;)

Gdy wieczory nadal chłodne warto dać się przytulić

nie tylko dla partnera!

 

 

Składniki:

(mój przepis)

 

200g szpinaku

puszka ciecierzycy, 500ml bulionu

puszka pomidorów z puszki, 2 posiekane, małe cebule

1/2 kapusty włoskiej

1 posiekana papryczka chilli

mały kawałek startego imbiru

oliwa z oliwek

5 drobno posiekanych ząbków czosnku

1 łyżeczka kurkumy

1,5 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka pieprzu

skórka z jednej limonki

świeża kolendra

3/4 szklanki suszonej żurawiny

kasza jaglana do podania

 

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmarz na niej cebulę i papryczkę chilli.

Dodaj imbir, czosnek; kurkumę, słodką paprykę, cynamon, pieprz i smaż 2-3 minuty.

Umyty szpiank dodaj na patelnię razem z poszatkowaną kapustą włoską.

Zalej bulionem i gotuj około 20-30 minut.

Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, ciecierzycę oraz suszoną żurawinę.

Po kilku minutach Twoje danie jest gotowe :)

 

Podawaj z kaszą jaglaną i kolendrą.

 

 gulasz z ciecierzycą i szpinakiem

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka