Gulasz z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami

Gulasz z ciecierzycą i kiszonymi ogórkami

Kolejny przepis od Wegetarianki .

Jak dla mnie za dużo ciecierzycy

(drugi raz uzyję tylko 200 g ),

ale poza tym dobry gulasz.

(mój Mąż jak zobaczył namoczoną ciecierzycę

myślał, że to groch;)

 

 

Składniki:

(dla 2 osób na 4 dni)

ok 400 g ciecierzycy /cieciorki/

duża puszka pomidorów w zalewie lub ok 1 l gęstego przecieru pomidorowego

2 średnie cebule

6 niedużych ogórków kiszonych

3 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

2 łyżeczki soli

łyżeczka pieprzu ziołowego

2 większe ząbki czosnku

łyżka majeranku

3 łyżki oleju

 

Ciecierzycę mocz przez noc, następnego dnia gotuj około godziny /bez dodatku soli/,

pod koniec gotowania wody powinno być jak najmniej, właściwie tylko tyle by nie przypalić ziaren.

W trakcie gotowania ciecierzycy smaż na rozgrzanym na patelni oleju pokrojoną w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodaj zblendowane z zalewą pomidory,

podgrzewaj przez około 10 minut,

dodaj do ciecierzycy, wrzuć  listki laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek i sól.

Gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Dorzuć pokrojone drobno (lub starte na tarce o grubych oczkach) ogórki,

przeciśnięty przez praskę czosnek i po kilku minutach wyłącz gaz.

 

Kuchnia, Strona Główna

Zostaw swój Komentarz