Gulasz wieprzowy na Guinnessie

Gulasz wieprzowy na Guinnessie

Taka moja propozycja na weekendowy obiad.

Wspaniałe danie na obiad dla Panów,

ale szczerze mówiąc też mnie uwiodło.

Nie przepadam za Guinnessem,

ale w tym gulaszu podbija moje serce.

 

Przepis podpatrzony u Kwestii Smaku ,

jednak ja nie mogłam u siebie znaleźć w sobotę

wołowiny więc jest gulasz wieprzowy zmodyfikowany.

 

 

Składniki:

 600 g wieprzowiny gulaszowej

 sól i pieprz

 1 łyżka sosu sojowego

 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej

 3 łyżeczki oliwy

1 duża cebula

 3 ząbki czosnku

 1/3 łyżeczki czerwonej papryki ostrej

 1/2 łyżeczki brązowego cukru

 1 łyżeczka sosu Hoisin

3/4 szklanki ciemnego piwa Guinness

 1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego

 1 łyżka masła

 300 g pieczarek

 1 łyżeczka mąki pszennej

 

 


Pikantne purée z batatów:


 600 g batatów

2 łyżki masła

 2 łyżki śmietanki kremówki

 1/2 łyżeczki czerwonej papryki ostrej

 tymianek do dekoracji

 

 

 

 

 

Mięso pokrój w 1,5 cm kostkę,

oprósz solą i pieprzem.

Do większej miski wlej sos sojowy, dodaj 1 łyżeczkę papryki słodkiej, wymieszaj.

Dodać wołowinę, obtoczyć w powstałej marynacie i zostawić na czas ocieplenia mięsa.  

Cebulę pokrój w piórka, czosnek rozgnieć nożem.

Rozgrzej dużą patelnię, dodaj łyżeczkę oliwy i smaż mięso.

Dobrze zarumień z każdej strony.   

Obsmażone mięso połącz z oliwą w garnku, włóż cebulę i czosnek.

Zeszklić na małym ogniu.

Dodać pozostałą łyżeczkę papryki słodkiej,

paprykę ostrą, cukier, sos, piwo i bulion,

przykryj garnek i duś na minimalnym ogniu

do miękkości przez około 1,5 godziny

(jak masz czas możesz gotować troszeczkę dłużej)

  Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła

i szybko, na większym ogniu podsmażyć pokrojone pieczarki.  

Na 15 minut przed końcem gotowania gulaszu dodaj pieczarki.

Na koniec odlej 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu i wymieszaj je z mąką.

Wlej do gulaszu i wymieszaj, zagotuj.

 

 

 

Pikantne purée z batatów:

Bataty obierz pokrój na 4 cm kawałki,

włóż do garnka z zimną osoloną wodą.

Ugotuj do miękkości (ok. 18-20 minut).

Odcedź, dodaj masło, śmietankę i paprykę.

Rozgnieć tłuczkiem.

Następnie zmiksujdokładnie blenderem ręcznym na idealnie gładkie purée.  

Gulasz podawaj na batatach.

Udekoruj tymiankiem

 

 

Gulasz na Guinnessie

 

Smacznego!

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka