Gulasz grzybowy

Gulasz grzybowy

Byliśmy na urlopie na grzybach, więc zrobiłam gulasz, jak tylko wróciliśmy.

To przepis gdzie w sumie wszystko można dać wg uznania i tego co i w jakich ilościach się lubi.

Nie radzę tylko dodawać więcej bulionówek gdyż gulasz będzie gorzki.

Ja podaję moje proporcje.

 

Składniki:

 

300 g ugotowanej i pokrojonej na kawałeczki wieprzowiny

350 grzybów - u mnie maślaki

2 ugotowane marchewki

1/2 kostki bulionowej na włoszczyźnie

1/2 kostki bulionowej grzybowej

 1 łyżka smietany

listek laurowy

pieprz

pietruszka suszona

bazylia

 

Grzyby obrać, umyć, wrzucić go garnuszka i zalać 1/2 litra wody.

Gotować ok. 30 - 40 minut.

Po tym czasie powinno zostać wody tyle co grzybów, jeżeli jest więcej, odlej,

ewentualnie dolej, gdyby za dużo wyparowało.

Dodaj kostki bulionowe  oraz  listek laurowy i gotuj kolejne 5-7 minut.

Dodaj pokrojoną w ćwiarteczki marchewkę i mięso.

Dopraw do smaku (suszona pietruszka, pieprz, bazylia - wg uznania).

Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj!

 

Gotowe!

Smacznego!

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka