Gotowany kurczak w sosie chińskim

Gotowany kurczak w sosie chińskim

Miałam wczoraj ochotę na coś szybkiego.

Padło na to danie.

Uwielbiam sosy z dodatkiem szczypiorku czy też mięty,

tu szczypiorek sprawdza się idealnie:)

 

 

Składniki:

(mój przepis)

gotowy sos chiński

(u mnie Dawton)

80g ryżu brązowego

pojedyncza pierść z kurczaka

przyprawy do smaku

( są zależne od rodzaju sosu,

u mnie sól morska i płatki chilli)

pęczek szczypiorku

 

 

 

 

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Pierś pokrój w drobne kawałeczki,

wrzuć do garnka i zalej sosem.

Zostaw na średnim ogniu do momentu w którym kurczak będzie biały i miękki

(u mnie około 15-17 minut).

Dodaj przyprawy i szczypiorek.

Gotuj jeszcze chwilę i dodaj odsączony z wody ryż.

Wymieszaj.

Na małym ogniu zostaw jeszcze na minutę

i podawaj najlepiej w miseczkach,

posyp szczypiorkiem.

 

 

 

Kuchnia,

Zostaw swój Komentarz