Gołąbki z liśćmi winogron

Gołąbki z liśćmi winogron

Klaudyna z Ziołowego zakątka pisała o nie udanym eksperymencie z liściami winogron.

Ja pomyślałam, że spróbuję zaeksperymentować na swój sposób.

 

Wyszło bajecznie.

Ja uwielbiam gołąbki, a w tym sie zakochałam.

 

Składniki:

 

8 sporych marynowanych* liści winogron

250 g mięsa mielonego

20 g kukurydzy

150 g ugotowanego ryżu

jajko

bułka tarta

oregano

pieprz

 

 

Mięso, kukurydzę, ryż i jajko wymieszaj ze sobą, dosyp odrobinę bułki tartej aby konsystencja była bardziej zwarta.

Dopraw do smaku oregano i pieprzem.

Po porcji doprawionego mięsa ułóż na środku każdego z liści (rozłoż całe mięso po równo na każdy liść) i zawiń jak gołąbki z kapusty.

 

Pieczone gołąbki

 

 

Ułoż je w naczyniu żaroodpornym i zalej do połowy zimną wodą.

Wstaw do piekarnika nagrzanego na 200oC i piecz przez około 40 minut - liście mają być sztywne i zmnienić kolor na ciemniejszy.

 

Podawać z czerwonym sosem i puree ziemniaczanym z koperkiem.

 

Smacznego!

 

* 

Świeże liście winogron ( takiej samej wielkosci, bądź bardzo podobnej) umyj w zimnej wodzie, osusz a potem usuń ogonki.  

W garnku zagotuj wodę z solą.

Włoż do niego liście i gotuj przez około 8 minut.

Ugotowane liście ułóż jeden na drugim, po czy zwiń w ścisły rulon.

Włoż liście do wyprzonego słoika pionowo.

Zalej wodą z garnka i zakręć.

(ja otworzyłam je po tygodniu)

 

Pieczone gołąbki

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz

kamila rowinska cele

airbnb zniżka