Galettes z nektarynkami

Miałam wczoraj gości i chciałam ich oczarować!
A, że Russkaya podała na blogu pysznie wyglądający przepis, to musiałam spróbować!
Goście oczarowani i (aż wstyd się przyznać) ja nie mogłam przestać jeść;)
Składniki:
250g mąki
ok. 60g cukru pudru
150g zimnego masła
duże jajko
szczypta soli
4-6 łyżek zimnej wody - dodaj tylko wtedy, gdy uznasz to za konieczne!
+
ok. 6-7 nektarynek (mogą to być też brzoskwinie, śliwki...)
cukier ( u mnie cynamon)
Mąkę i posiekane masło utrzyj palcami razem -tak jak kruszonkę.
Wbij jajko, dodaj sól i cukier i zagnieś ciasto.
Nie należy zagniatać go zbyt długo.
Uformuj kulę, zawiń ją w folię i odłóż do lodówki na godzinę.
Podczas gdy ciasto się chłodzi umyj nektarynki i pokrój je na plasterki.
Schłodzone ciasto podziel na ok. 6-7 części (u mnie cztery), z każdej uformuj placuszek.
Na środku ukłóż owoce, zostawiając około 1-2 cm brzegów.
Zawiń brzegi na owoce, nadając im kształt fałdek.
Dociśnij i posyp owoce cukrem.
Piecz w temperaturze 190 o C aż nabierze złocistego koloru - około 20 - 30 minut.
Smacznego!
Zostaw swój Komentarz