Galettes z nektarynkami

Galettes z nektarynkami

Miałam wczoraj gości i chciałam ich oczarować!

A, że Russkaya podała na blogu pysznie wyglądający przepis, to musiałam spróbować!

Goście oczarowani i (aż wstyd się przyznać) ja nie mogłam przestać jeść;)

 

Składniki:

 

250g mąki

ok. 60g cukru pudru

150g zimnego masła

duże jajko

szczypta soli

4-6 łyżek zimnej wody  -  dodaj tylko wtedy, gdy uznasz to za konieczne!

 

+

 

ok. 6-7 nektarynek (mogą to być też brzoskwinie, śliwki...)

cukier ( u mnie cynamon)

 

Mąkę i posiekane masło  utrzyj palcami razem -tak jak kruszonkę.

Wbij jajko, dodaj sól i cukier i zagnieś ciasto.

Nie należy zagniatać go zbyt długo.

 

Uformuj kulę, zawiń ją w folię i odłóż do lodówki na godzinę.

 

Podczas gdy ciasto się chłodzi umyj  nektarynki i pokrój  je na plasterki.

Schłodzone ciasto podziel  na ok. 6-7 części (u mnie cztery), z każdej uformuj placuszek.

Na środku ukłóż owoce, zostawiając około 1-2 cm brzegów.

Zawiń brzegi na owoce, nadając im kształt fałdek.

Dociśnij i posyp owoce cukrem.

 

Piecz w temperaturze 190 o C aż nabierze złocistego koloru - około 20 - 30 minut.

 

Galettes

 

Smacznego!

 

 

 

Galettes

 

 

Kuchnia, Kuchnia

Zostaw swój Komentarz